fbpx
Roadtoremote Show
Picture of Shana

Shana

#1 Introductie: wie ben ik en waarom de RoadtoRemote Show?

Wekelijks post ik een geschreven blog van mijn podcast RoadtoRemote Show. Luister jij liever dan lezen, bijvoorbeeld in de auto of tijdens het winkelen? Zoek dan mijn podcast ‘RoadtoRemote Show’ en luister wekelijks naar een nieuwe aflevering.

In deze eerste blog van mijn podcast (aflevering 1) heb ik het bij wijze van introductie over wie ik ben en waarom ik start met de RoadtoRemote Show. 

Ken je me al?

Ik ben Shana Cabus, 29 jaar en van Antwerpen – ik kan het accent niet helemaal verbergen 😉. Sinds maart 2020, het begin van de eerste lockdown, woon ik bij mijn vriend in Amsterdam. Ook een geweldige stad, en hier kan ik al helemaal niet verbergen dat ik van Antwerpen ben. Ik word bij het ijssalon en het oliebollen kraam al snel herkend als ‘die Antwerpse’, haha.  

Van opleiding ben ik Arbeids- en Organisatiepsycholoog (vaak afgekort als A&O psycholoog). Ik begon intussen bijna 12 jaar geleden aan de opleiding Psychologie, met als doel om klinisch psycholoog te worden. Dat is de psycholoog die jij wellicht ook kent als je aan een psycholoog denkt. Het is iemand waar je mee gaat praten als je nood hebt aan een klankbord of ergens over wil praten, iemand die zich meer richt op de klinische aspecten van psychologie. Tijdens mijn studies merkte ik dat de meer economische vakken mij erg interesseerden en vooral al wat te maken had met gedrag van mensen in organisaties. Vandaar de keuze om arbeids- en organisatiepsycholoog te worden.

Remote werken

Mijn verhaal

Na mijn studie kon ik aan de slag in de organisatie waar ik ook 7 maanden stage deed. Inhoudelijk deed ik die job best graag, maar – en nu komt de keerzijde, want ik heb zelf ook al een hele weg afgelegd – die job (of de cultuur waarin ik zat) vereiste van mij dat ik 95% van de tijd van 8u30 tot 17u30 op kantoor aanwezig was. Het was ook niet één vast kantoor, we hadden meerdere kantoren in Vlaanderen, alsook heel wat klanten verspreid in Vlaanderen. 

De verantwoordelijkheid voor mijn planning lag bij een aantal assistentes, wat maakt dat ik zelf weinig tot geen controle had over mijn agenda. Voor sommigen werkt dat prima (je kan namelijk je planning uitbesteden), voor mij werkte het niet. Ik kon mijn agenda niet flexibel aanpassen aan hoe ik me voelde. Gevolg: ik was al snel een twenty-something met een goed diploma op zak, maar niet gelukkig in mijn job of toch niet in de context waarin ik zat.

Ik kreeg redelijk snel verschillende klachten, mentaal en fysiek. In het begin negeer je dat omdat je denkt: ik ben écht nog te jong om op te branden. Op een bepaald moment kan je er niet meer onderuit. Ik zat op korte tijd meermaals bij mijn huisarts toen ook hét woord viel: burn-out. Mijn arts zei: “Shana, je bent toch nog wel te jong om richting burn-out te gaan”. Los van die opmerking, want ik heb me nadien wel eens afgevraagd of je ooit oud genoeg bent om een burn-out te krijgen. Ik denk het niet. Maar dat deed wel iets met mij en ik besliste toen: ik werk nu een aantal jaar en dit ga ik niet nog meer dan 45 jaar volhouden

Na in dialoog te gaan met mijn werkgever, ging ik op mijn eentje twee maanden reizen. Ik ging naar Nieuw-Zeeland en pakte een stukje Australië mee. Ik leerde al snel gelijkgestemden kennen die me deden geloven dat het ook anders kon dan hoe ik het tijdens de eerste jaren van mijn loopbaan had gedaan.

Wanaka Tree

Ik bracht tijdens die reis ook heel wat uren met mezelf door, tijdens lange wandelingen bijvoorbeeld. Ik wou de dingen echt anders doen wanneer ik terug thuis was: genieten van mijn leven, me niet meer laten opjagen door mensen of een planning. Je hebt het misschien ook al wel eens gedacht: vanaf nu stop ik met me druk te maken en ik ga meer genieten. Toch merk je dat je snel weer tegen muren aanloopt in je context of je organisatie.

Als ik je in deze eerste aflevering al één boodschap wil meegeven, is het wel deze: je hebt het recht om nu al te genieten van je leven.

Mijn grootmoeder kreeg op relatief jonge leeftijd kanker. Als bij wonder is ze genezen, maar het heeft me doen inzien: het heeft geen zin te wachten tot je 65 om te genieten. Voor hetzelfde geld komt die periode er nooit en ga je met je geld de kist in. I don’t want to be rude, maar ik vind dat het mijn job is om je te zeggen dat je het recht hebt om vanaf nu te genieten van je leven.

Het is mijn missie om meer werkgeluk te creëren in Vlaanderen en bij uitbreiding Nederland. Dit doe ik door enerzijds in mijn job als HR consultant organisaties te begeleiden in hun Human Resources Beleid. Anderzijds doe ik dit ook door aan de slag te gaan met jou als mens en je te leren hoe je zelf meer vrijheid en geluk in je leven kan inbouwen. Op die manier wil ik vanuit die twee perspectieven (zowel organisaties als mensen helpen) bijdragen aan een daling van werkstress en burn-out.

 

Want ik zie élke dag mensen opbranden. Ik ben er zeker van dat jij zelf of mensen in je omgeving ook aan het opbranden zijn. Mensen die misschien al in burn-out zitten. De cijfers blijven stijgen en ik ben van mening dat wij als mens nog altijd de eerste verantwoordelijkheid hebben om ons werkgeluk te creëren. We mogen niet enkel naar organisaties als verantwoordelijke kijken.

RoadtoRemote Show: de podcast!

Naast mijn betalende programma’s waarin ik je leer een locatieonafhankelijke job op te bouwen, wil ik zoveel mogelijk mensen bereiken om meer werkgeluk te creëren. Daarom start ik met de RoadtoRemote Show: om op een laagdrempelige en gratis manier al heel wat kennis te delen. Ik zal ook regelmatig in mijn podcasts gratis downloads geven met tips, templates, oefeningen, etc.

 

De podcast wordt een combinatie van mijn ervaring als arbeidspsychologe (werkgeluk, werkstress, burn-out en andere psychologische thema’s) en kennis van locatieonafhankelijk werken (vrijheid – zowel financieel, als mentaal en fysiek; digital nomads, remote jobs, remote mindset,…). Ik wissel deze kennispodcasts af met persoonlijke verhalen waarmee ik je hoop te inspireren. Er zullen ook heel wat gastsprekers aan bod komen, alsook cases van mensen die locatieonafhankelijk werken. Met dit laatste wil ik tonen dat er veel mogelijkheden zijn, ook wanneer jij denkt dat je nooit locatieonafhankelijk zal kunnen werken. 

Heb je iets geleerd of vond je het inspirerend? Dan doe je mij heel veel plezier met dit te delen op social media en mij te taggen! 

Interessant? Deel mijn post!