fbpx
Podcast Ellen
Picture of Shana

Shana

#12 Over Mindset, De Massa & Het Kiekenkot

Levensechte & eerlijke verhalen kunnen jou inspireren om nieuwe kansen te grijpen.

Daarom getuigt in elke aflevering van mijn podcastreeks ‘Rising from the ashes’ een succesvolle vrouw over haar loopbaan. Voor wie liever leest dan luistert, is hier een blogversie van de verhalen beschikbaar!

In deze aflevering had ik Ellen Persijn te gast. We praatten voluit over mindset, de massa en het ‘kiekenkot’. Al benieuwd wat kippen met zelfontwikkeling te maken hebben? 

Enkele Quick Facts over Ellen

  • Ellen is de vrouw van de wijze woorden, zo iemand die mensen kan doorgronden.
  • Ze legde ook zelf een hele weg af wat haar loopbaan betreft, en deelt dit graag met jou in deze blog.
  • Met Full Circle Coaching ondersteunt ze ondernemers in hun mindset. En nee, die geitenwollensokken trekken we vandaag niet aan!
  • Deze coach richtte samen met Hannelore een tweede bedrijf op, Hands-On Academy: where marketing meets mindset voor ondernemers.
Ellen Fullcircle Coaching
Fotografie Marie

Van burn-out naar extra-ordinair leven

Ellen noemt haar loopbaan ‘een bumpy ride’. Ze ‘onderging’ haar studies en slaagde met de hakken over de sloot. Ook haar werkleven bracht geen soelaas. Haar dagelijkse, negatieve gedachtes evolueerden van “ik heb geen zin in deze job” naar “als dit het leven is, dan wil ik het niet”.

Ik weigerde al die tijd te geloven dat ik aan het opbranden was. Door de overtuigingen ‘iedereen moet wel eens iets tegen zijn goesting doen’ en ‘ik ben niet zwak’ stopte ik nooit met doorgaan.

Uiteindelijk zakte Ellen weg in een burn-out. 

Elke vezel in mijn lijf schreeuwde dat dit leven niet bij me paste. Ik sleurde me door elke dag, tot mijn lichaam besloot dat ik moest stoppen: ik was fysiek op. Ik kon niet praten of eten, enkel nog in de zetel liggen en huilen.

Jouw lichaam is echt je grootste antenne. Ellen wist al lang dat het tijd was voor verandering, maar haar oude patroon (ik vertel je zo nog meer daarover) gaf niet aan die intuïtie toe. 

Maar Ellen had ook geen idee wat ze wél wou doen. Daarom nam ze een coach onder de arm. Op 3 maanden tijd (wat best snel is, dit kan namelijk voor iedereen verschillend zijn) kreeg Ellens wereld opnieuw kleur. 

Ellen was zo dankbaar voor dit proces dat ze het met anderen wou delen. Ze wou haar vuur doorgeven. Iedereen verdient de kans om zijn pad te vinden. Daarom startte ze met Full Circle Coaching als mindset-coach.

Mindset? Mindset-coaching?

Ellen Fullcircle Coaching

Nee, Ellen is geen geitenwollensok. Wat betekent mindset dan voor haar?

Mindset is het intern geloof dat je in de wereld gaat zetten wat JIJ erin WILT zetten. Je geest zal jou de kracht geven om richting jouw doel te wandelen.

Klinkt dit vaag? Dan worstel jij waarschijnlijk nog met die eerste stap. Je zit vast in een bepaald patroon, waardoor je op een punt blijft steken en niet groeit. 

Patronen zijn zaken die – vaak al sinds je kindertijd – door je omgeving bij jou worden ingeprent. Onbewust en met de beste intenties. Hierdoor denk je vaak ‘ik ben zo’, waardoor je al snel vast zit in een fixed mindset. Maar wil jij niet net groeien als persoon? 

De keuze ligt volledig bij jou volgens Ellen.

Je moet voor jezelf beslissen: blijf ik zoals ik altijd was of durf ik groeien en mijn dromen najagen.

Makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom adviseert Ellen om je automatische piloot uit te schakelen. Als mens zit je vaak vast in zo’n bepaald patroon. Waarom? Je brein houdt van routine. Die routine zorgde ervoor dat je gisteren overleefde en dus vandaag ook een makkie wordt zonder veel energie te verspillen. Dat deel van je brein – ook wel het reptielenbrein genoemd – zorgt ervoor dat jij braaf in je comfort blijft.

Maar wil je gewoon elke dag overleven? Of echt alles uit je leven halen?

Een mindset-coach als Ellen zoekt met jou dan het antwoord op vragen als:

  • Wie ben jij?
  • Welke overtuigingen belemmeren jouw groei?
  • Welke ideeën zitten in jouw brein ingeprent, maar houden geen steek?


Oefening
: Sta stil bij elke keuze die je maakt: dient deze keuze mij nog? Of levert het weerstand op? 

Je ontwikkelde in het verleden gedrag omdat het jou op dat moment op een bepaalde manier diende, it served you. Vandaag de dag dient het je niet meer, maar is het een onbewust patroon geworden. In dat soort gedrag wil je inzicht, zodat je het patroon kan doorbreken. Welk gedrag dient jou niet meer?

Pas wanneer je je gedrag echt observeert, ontwikkel je bewustwording en ontdek je in welk patroon jij vastzit. Van daaruit kan je groeien. 

Kom los van de massa

Grote kans dat je omgeving onbegrip toont tijdens jouw groeiproces. Waarom? Dat verduidelijkt Ellen via ‘het massaverhaal’.

De massa slaagt erin om alle mensen op hun plek te houden, want dan voelt iedereen zich veilig. Zo lang jij niet evolueert, moet ik niet kijken naar mijn evolutie en kan ik ook veilig in mijn comfort blijven.

Wanneer jij toch een stap zet buiten het gewone parcours, dan slaat bij de omgeving de angst toe. “Oei, zij groeit en ik niet!” Die verstoring wekt vervelende reacties op als “die denkt dat zij dat kan, dat is gewoon zot!”.

Ellen geeft daarom deze tip:

Kom los van de massa en aanschouw jezelf als een individu. Neem dat andere pad, ondanks de bullshit-reacties, en bijt door. Als jij bezig bent met persoonlijke ontwikkeling en mensen zeggen ‘amai, gij zijt veranderd’, take it as a big fucking compliment, ‘cause it is!

Niet eenvoudig, want een mens is en blijft een sociaal wezen: hoe beter we in de groep liggen, hoe meer veiligheid we onbewust ervaren. We willen leuk gevonden worden, gezien worden in de massa.

Sociale status? Weg ermee!

Doordat we willen dat anderen (de massa) ons graag hebben, passen we voortdurend ons gedrag aan aan dat wat we denken dat anderen van ons verwachten. We verlangen steeds naar goedkeuring – bijvoorbeeld van onze ouders.

Wanneer je snapt dat ‘de massa’ maar een concept is en geen hol uitmaakt, kan je ook loskoppelen van de sociale status. Dan maakt het niet meer uit wat ‘anderen’ van jou denken en kan je eindelijk leren jezelf te zijn.

Doordat we willen dat anderen (de massa) ons graag hebben, passen we voortdurend ons gedrag aan aan dat wat we denken dat anderen van ons verwachten. We verlangen steeds naar goedkeuring – bijvoorbeeld van onze ouders.

Zo voert Ellen momenteel een rebranding in haar bedrijf door. Eigenlijk durft ze pas nu echt zichzelf tonen, zonder te veel bezig te zijn met wat anderen liefst van haar zien.

Wanneer je snapt dat ‘de massa’ maar een concept is en geen hol uitmaakt, kan je ook loskoppelen van de sociale status. Dan maakt het niet meer uit wat ‘anderen’ van jou denken en kan je eindelijk leren jezelf te zijn.

Ik besef nu dat ik niet leuk gevonden moet worden. Ik wil de juiste mensen aantrekken, mijn beste cliënten leren kennen. En bij mij betekent dat: een merk dat durft choqueren. 

Ook Ellen ervaarde eerder angst om volledig haar eigen ding te doen. Maar angst is een waardevolle signaalfunctie:

Een angst is eigenlijk een uitnodiging om uit te zoeken waar het mis zit, wat er moet veranderen in je leven. Probeer dus zelfs van dat gevoel te genieten. 

Ellen Fullcircle
Onyva photography

Of Ellen haar eigen brein nu helemaal meester is en haar mindset volledig in handen heeft? Zelf zegt ze van niet, het leven blijft met up en downs voortvloeien.

Op een hoogtepunt denk je dat je de wereld aankan. Wees dan nederig en besef dat ook die euforie ooit zal overwaaien. Want de volgende dag kan er iets gebeuren waardoor het voelt alsof je wereld instort. Geef jezelf dan de ruimte om die emoties te ervaren en besef ook dan: “this too shall pass”. En neem nadien de teugels weer in handen.

Of zoals de wijze Dirk De Wachter zegt: “Het probleem van deze eeuw is dat het leven een groot feest moet zijn. We raken volledig in paniek als we even niet kunnen genieten, hoewel dat volledig normaal is.”

Wees niet (!) het slimste kieken

En wat heeft dat nu allemaal met dat kiekenkot te maken?

Als je het slimste kieken in je kiekenkot bent, dan zit je in het verkeerde kiekenkot!

Waar Ellen mee wilt zeggen: omring je met mensen die nog zottere dingen doen, die nog extra-ordinairder zijn of intelligenter lijken. Mensen die grote stappen hebben gezet, net zoals jij ambieert. Die naar dat vuur in zichzelf luisteren.

Wat dan met de mensen die ik onvoorwaardelijk graag zie, ook al hebben ze dat vuur niet of zijn ze minder ambitieus? Dat is een vraag waar ik het zelf soms moeilijk mee heb, want deze mensen wil ik in mijn leven. 

Je hoeft natuurlijk niemand uit je leven te bannen, maar gun jezelf de mogelijkheid om ook andere contacten te leggen, bij wie je dezelfde power voelt. Mensen die jouw innerlijk vuur aanwakkeren, waardoor je echt stappen zal zetten.

Zie je omgeving dus als een katalysator om naar een hoger level van jezelf te evolueren. Zoek mensen die jou aanmoedigen. Wist je bovendien dat jij een reflectie bent van de 5 mensen met wie je het meeste tijd spendeert?

Een vat vol wijsheid

Ellen deed al veel leerrijke uitspraken. Toch deelt ze nog een laatste tip:

Zoek het uit! Het is oké om je minder te voelen, maar ga dan aan de slag. Schrijf alles op en ontdek patronen. Remember: je lichaam is jouw antenne, dus hecht waarde aan die connectie. 

En ben je echt in de war? Praat met iemand. Liefst met een opgeleid deskundige. Die zal jou de spiegel voorhouden en helpen.

Of nog eentje, om het echt af te leren:

Bewustwording is the key. Haal een paar keer diep adem of zucht even goed door. En denk na over je keuzes: past dit bij wie ik ben en wil zijn?

Ellen Fullcircle

Interessant? Deel mijn post!