fbpx
Programma remote werken
Picture of Shana

Shana

3 Tips om te starten met Locatieonafhankelijk Werken

Droom jij er ook van om elke dag wakker te worden in een tropische omgeving om vervolgens zelf te bepalen hoe jij je dag indeelt? Of zou jij graag in eigen stad of huis kunnen werken wanneer je wilt? Of wil je je werkdagen anders indelen om zomeer quality time te hebben met je partner of kinderen? Dat kan! Iedereen kan ervoor kiezen om digital nomad te worden en locatieonafhankelijk te werken. Of om gewoon te werken van waar en wanneer je wilt. Hoe? Ontdek hier hoe jij zelf stappen kan zetten naar een vrij en onafhankelijk leven. Ik geef je drie belangrijke tips.

Mindset & Angsten overwinnen voor Locatieonafhankelijk werk

We dromen weg bij het zien van de perfecte plaatjes aan de azuurblauwe zee met witte stranden. Wie wil nu niet elke dag wakker worden in het paradijs? We leven inmiddels in een maatschappij waar we onszelf bewuster worden van de mogelijkheden en horen steeds meer verhalen van mensen die deze levensstijl voor zichzelf hebben gecreëerd. We worden regelmatig geconfronteerd met dat droomleven dat anderen lijken te leiden. Maar hoe? Voor iedereen die locatieonafhankelijk werkt, is dit begonnen met een droom. Een vurige droom en de passie om zelf zijn of haar leven vorm te geven, maar niets komt vanzelf.

Waar dan starten? Als psycholoog weet ik dat alles begint bij de juiste mindset. We denken vaak in problemen in plaats van in mogelijkheden, we staan snel klaar met een hele reeks excuses waarom locatieonafhankelijk werken niet mogelijk zou zijn. ‘Zou zijn’, want het tegendeel is waar. Alles begint bij mindset: geloven dat iedereen – inclusief jij – in staat is om deze levensstijl waar te maken. Een mooi en inspirerend boek over mindset is ‘Think and Grow Rich’ van Napoleon Hill. Dit toont hoe alle succesvolle mensen zijn gestart met een ijzersterke mindset en de wil om hun dromen te realiseren.

Het feit dat jij deze blog nu leest, betekent dat jij toegang hebt tot internet en een computer of telefoon. Deze luxe is eigenlijk al genoeg om zelf actie te ondernemen naar een locatieonafhankelijk bestaan. Toch laten we ons vaak nog tegenhouden door angsten: ‘wat als het mij niet lukt?’, ‘Wat als ik dan alles wat ik heb opgebouwd, opgeef?’, ‘Wat als ik geen zekerheid meer heb?’,… Die gedachten zijn heel normaal en veel voorkomende angsten. We houden als mens nu eenmaal graag van zekerheid. Het is niet voor niets dat ik in mijn programma’s eerst heel veel aandacht besteed aan de juiste mindset én het overwinnen van angsten. Dat is de enige manier om naar een duurzame verandering te gaan.

Doelen Bepalen

Er zijn vaak misvattingen over het concept ‘locatieonafhankelijk’. Waar de ene persoon al reizend wil werken, wil de andere misschien vanuit een vaste thuisbasis locatieonafhankelijk werken. Kiezen van waar en wanneer je werkt, kan je ook meer vrijheid bieden zonder te reizen; bijvoorbeeld wanneer je op dit moment teveel werkstress ervaart.

Je denkt bij locatieonafhankelijk werk misschien meteen aan webdevelopers of fotografen die de wereld rondreizen. Dat kan, maar er zijn zoveel meer mogelijkheden! Werkte jij door de pandemie de afgelopen maanden al veel vaker van thuis? Dan betekent dat dat ook jij, in jouw job, wellicht meer remote kan werken dan je denkt. Gelukkig zien steeds meer organisaties hier ook de voordelen van in, al zijn er ook veel werkgevers die na Corona hun medewerkers gewoon weer op kantoor verwachten. Weet dat er in heel veel jobs en sectoren mogelijkheden zijn voor locatieonafhankelijk werk, in het Remote Growth Programma gaan we hier ook dieper op in.

Je eigen doelen bepalen, helpt je om je ideale scenario in perspectief te plaatsen en de mogelijkheden te ontdekken. Iedereen heeft onder het ‘remote werken’ namelijk nog een onderliggend doel. Wanneer je dit onderliggende doel voor jezelf ontdekt, neemt je een deel van je angsten weg. Hoe zie jij locatieonafhankelijk werken en hoe wil jij dit voor jezelf vormgeven? Wil je dit doen aan de hand van huidige werkzaamheden of wil je graag iets nieuw leren? Waarom precies wil jij locatieonafhankelijk werken en zijn er misschien nog andere, meer onderliggende, redenen?

Locatieonafhankelijk Werken door je zelfinzicht te vergroten

Ook zelfreflectie en zelfinzicht zijn erg belangrijk om tot een locatieonafhankelijk leven te komen. In de spiegel durven kijken zorgt ervoor dat je krachtiger in je schoenen staat. Door inzicht te krijgen in je eigen talenten, passies en valkuilen wordt snel duidelijk wat jouw mogelijkheden zijn op vlak van remote werk.

In onze maatschappij worden we vaak (op school, op het werk,…) gewezen op de zaken waar we minder goed in zijn. Dat maakt dat we nog met moeite weten wat onze sterktes zijn en waar we energie uit halen. Denk voor jezelf hierover na: waar ben ik goed in en waar krijg ik energie van? Hoe kan ik deze zaken omzetten naar iets wat ik locatieonafhankelijk kan doen?

Start NU met locatieonafhankelijk werken

Eens je bovenstaande stappen hebt doorlopen – angsten overwonnen, doelen bepaald en jezelf leren kennen – kan je op verschillende manieren actie nemen om locatieonafhankelijkheid te realiseren.

Werk van thuis uit

Iedereen heeft andere wensen, en het kan zomaar zijn dat jij je werkgeluk kan behalen door niet langer vanop een kantoor te werken maar vanuit je eigen vertrouwde omgeving. Van thuis uit werken kan ook sowieso een goede tussenstap zijn in remote werken vooraleer je bijvoorbeeld wil gaan reizen en werken.

Word freelancer

Er bestaan online enorm veel platformen waarop freelance opdrachten verschijnen. Google maar eens! Als freelancer zet jij vaak voor een bepaalde periode jouw expertise in voor een organisatie. Vraag jezelf af: waarmee kan ik organisaties helpen? Welke kennis of ervaring heb ik, waar een organisatie met plezier geld voor zou betalen? Freelancen is vaak ook een goede tussenstap om nadien zelf een onderneming te starten. Het nadeel aan freelancen is dat je vaak nog gebonden bent aan het uurtje-factuurtje: de hoeveelheid werk die jij kan verzetten op een week is beperkt, en zo dus ook je inkomen. Toch is freelancen een goede eerste stap om ervaring op te doen en financieel onafhankelijk te zijn. Vervolgens kan je nagaan of je zelf een onderneming wilt starten en je freelance uren wil gaan afbouwen.

Start je eigen bedrijf

Wil jij na jaren voor een baas te werken eindelijk je eigen koers varen? Of wil jij af van het uurtje-factuurtje als freelancer? Dan is het tijd om je eigen onderneming te starten! Ook hier zijn de mogelijkheden eindeloos, er zijn enorm veel producten en diensten die je online kan runnen. Met een helder doel en een degelijke strategie kan jij op korte tijd je eigen baas worden. Een aantal tips hierbij:

  • Ook hier is het enorm belangrijk om jezelf te kennen: waar kan jij anderen mee helpen?
  • Wie is je doelgroep?
  • Welke pijn van je doelgroep ga je oplossen? Of welke wens ga je in vervulling brengen?
  • Wat maakt jou uniek?

visual remote werken stappen

Starten met locatieonafhankelijk werken begint met een droom. Een droom met daaronder een doel. Werken aan de juiste mindset en het overwinnen van angsten is belangrijk, en een helder doel kan je daarbij helpen. Door vervolgens in kaart te brengen wat je sterktes zijn en waar je energie van krijgt, zie je al snel de mogelijkheden voor remote werken. De uitdaging zit hem voor vele mensen niet zozeer in die laatste stap (remote werken), maar in de stappen daarvoor.

In het Remote Growth Programma ga ik met jouw op zoek naar je unieke werk naar remote werken. Je zal pas werkgeluk ervaren wanneer je doet wat je graag doet en waar je goed in bent. In het programma gaan we eerst uitgebreid in op je mindset en het overwinnen van angsten. Vervolgens help ik je om jouw doel helder te krijgen. Daarna onderzoeken we wat jouw passies zijn en welke opties tot remote werk jou het meeste energie gaan geven. Zo kan jij starten aan je vrije en onafhankelijke leven. Kan je niet wachten? Ontdek in dit e-book hoe je vandaag nog start of kijk op 8 maart naar mijn gratis webinar!

Interessant? Deel mijn post!