fbpx
Podcast RoadtoRemote
Picture of Shana

Shana

#6 Gast: Locatieonafhankelijke Logopediste

Wekelijks post ik een geschreven blog van mijn podcast RoadtoRemote Show. Luister jij liever dan te lezen, bijvoorbeeld in de auto of tijdens het winkelen? Zoek dan mijn podcast ‘RoadtoRemote Show’ en luister wekelijks naar een nieuwe aflevering.

Vandaag is Janne van De Taaltoren (@detaaltoren) te gast in de podcast. Janne is logopediste met een eigen groepspraktijk en werkt intussen voor een groot deel van haar tijd en activiteiten waar en wanneer ze wilt. In mijn podcast deel ik graag verhalen van mensen in jobs die minder voor de hand liggend lijken voor remote werk. Janne is het bewijs dat het ook dan kan; als je creatief bent en keuzes durft te maken!

Welkom Janne! Vertel eens even kort wie je bent en wat je doet.

Ik ben van Antwerpen en ben 27 jaar met twee jonge kindjes. Ik ben logopediste en stottertherapeute en werk deels van thuis en deels in mijn groepspraktijk. Ik richtte de praktijk op in oktober 2019 en begeleid kindjes met vroege taalontwikkelingsproblemen en stotter-problematiek.

Doordat er drie logopedisten in mijn praktijk werken, kan ik zelf meer focussen op het leidinggevende en coördinerende aspect. Daarnaast werk ik zelf ook nog met kindjes.

Corona heeft me een duwtje in de rug gegeven om mijn praktijk online te brengen. Therapie kan online gegeven, al doe ik dit weinig. Wel geef ik regelmatig webinars en maakte ik twee cursussen voor andere logopedisten.

Remote Werken

Dat klinkt heel gevarieerd! Waarom koos je initieel voor de studierichting logopedie?

Één van mijn neefjes had als kind een fonologisch probleem en had daar logopedie voor nodig. Toen ik een keer mee ging met hem, was ik getriggerd en verdiepte ik me in de wereld van logopedie. Ik wist dat ik graag met kinderen wou werken en iets met taal wilde doen, dus logopedie was al snel de ideale job voor mij. 

Wat dacht je tijdens je studies dat je de rest van je leven ging doen? Wist je al dat je wou ondernemen voor meer vrijheid?

Als logopediste kan je in dienstverband of als zelfstandige werken. Na stages op een school en in een zelfstandige praktijk, merkte ik dat dat laatste me wel lag. Mijn idee was om eerst ervaring op te doen in een groepspraktijk en dan een eigen praktijk te starten.

Zelfstandigen kunnen vaak hun uren en dagen kiezen, maar bij logopedie is dat lastiger. Kinderen hebben wekelijks therapie nodig, waardoor je snel met een vast werkrooster zit. Als je dan ook nog genoeg wil verdienen, zit je toch gauw vast aan dat uurtje-factuurtje en die werkrooster.

Remote Werken

Toen ik mijn dochter kreeg, merkte ik dat mijn werkuren (veel na-schoolse uren) niet ideaal waren. Ik werkte vaak tot 20u, waardoor ik mijn dochter enkel slapend zag. Toen besloot ik dat dit voor mij niet meer ging en ik opende mijn eigen praktijk. Door mijn bedrijf schaalbaar te maken, wilde ik proberen meer van thuis te kunnen werken.

Door een online cursus op te zetten voor andere logopedisten kon ik dat realiseren. Ik geef wel af en toe een livesessie, maar niet alles moet gebeuren terwijl ik voor de computer zit. Alles staat op een leerplatform, de deelnemers kijken dus waar en wanneer ze willen. Er kruipt nu veel werk in de ontwikkeling van die cursus, maar eens hij klaar is, kan ik blijven verkopen. Op die manier blijf ik een inkomen genereren, zonder dat ik nog de hele tijd uurtje-factuurtje moet werken.

Dat is een heel mooi voorbeeld van een schaalbaar inkomen én van het feit dat eigenlijk bijna iedereen een soortgelijk model kan opzetten. Iedereen heeft bepaalde kennis of expertise, of eigen ervaringen waarmee anderen geholpen kunnen worden. Of je die cursus nu aan één persoon verkoopt of aan honderd: je steekt er sowieso ontwikkelingstijd in. Je houdt je kost dus gelijk, maar gaat meer verdienen waardoor je meer vrijheid creëert. En je hebt het ook supergoed gedaan: uiteindelijk waren er denk ik meer dan 50 mensen ingeschreven?

Ja meer dan 70 zelfs, ik was helemaal van mijn melk. Momenteel loopt de wachtlijst voor een tweede ronde!

Je zei al wat jou triggerde om remote te werken: meer quality time met je kindjes thuis. Als je er nu op terugkijkt: is je werkweek effectief hard veranderd en heb je echt meer tijd?

Zeker, ik stop nu op de praktijk om half zes. Vroeger kon dat niet, dan zouden we het financieel niet gehaald hebben als gezin. Werken tot acht of tot half zes, dat is een enorm verschil. We kunnen nu samen als gezin eten en ik heb nog tijd over voor de kindjes naar bed gaan.

 

Mijn man en ik spraken ook af dat hij de kindjes ‘s ochtends naar de crèche doet en ik ze ‘s avonds ga halen. Ik ben een ochtendpersoon en heb dus ‘s ochtends mijn meest productieve uren. Zo kan ik die uren zo goed mogelijk benutten, waardoor ik ‘s avonds vroeger kan vertrekken en bewuster met andere dingen kan bezig zijn dan werk.

Die tip geef ik ook vaak als het gaat over meer vrijheid en remote werken: meer vrijheid zit ook een stuk in je agenda of werkdag optimaal invullen. Werken op de momenten dat je in je flow bent zodat je meer werk verzet.

Klopt. Als logopediste lijkt dat niet gemakkelijk of handig, omdat je met die vaste uren zit. Maar door de online cursus kan ik 1.5 à 2 dagen per week van thuis werken. Administratie doe ik op momenten dat er zeker geen cliënten gepland kunnen worden.

 

In het begin is het heel lastig om aan een online cursus te werken, omdat je die uren niet met cliënten werkt en dus nog niet betaald wordt. De return on investment is echter wel heel groot als je even de tijd neemt om dit te ontwikkelen en verkopen. Nadien kan je veel meer geld verdienen.

Remote Werken

Als dan 70 mensen zich inschrijven, maakt dat die tijd dat je geen kindjes zag in de praktijk financieel wel goed inderdaad! Hoe zie je dit naar de toekomst toe: wil je je online activiteiten verder opschalen of wil je zelf meer in de praktijk blijven?

De verdeling is op dit moment nog zwaar omdat het hele online gebeuren nieuw is voor mij, maar ik vind het ook héél leuk om te doen. Dingen uitleggen aan anderen is mijn passie. Ik zou graag nog wat meer tijd aan de online zaken geven; niet door minder kindjes te zien, maar door andere zaken te optimaliseren. Door te automatiseren, wil ik de administratie en voorbereidingstijd reduceren. Zo maak ik opnieuw meer tijd vrij. Daarnaast wil ik inderdaad zelf ook in de praktijk blijven werken, ik werk heel graag met de kindjes.

Wat ik mooi vind aan jouw verhaal: het toont dat het niet altijd hoeft te zijn 'ik wil remote werken dus zeg alles op en ga rondreizen'. Het kan ook perfect zijn dat je zegt: ik wil meer balans en een aantal dagen per week mijn werk doen waar en wanneer ik wil, én nog op de praktijk werken. Dat kan ook. Zo zijn er 101 mogelijkheden om een balans te zoeken.

Klopt, logopedie is zo breed en je kan perfect online les geven. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Vond je het spannend om in het begin minder cliënten te zien en dus minder inkomsten te hebben?

Ja, dat was op financieel vlak een moeilijke keuze. Gelukkig is dat helemaal goed gekomen. Anderzijds was het een gemakkelijke keuze omdat ik meer thuis zou zijn en meer tijd zou hebben met de kindjes. Het is superleuk om ‘s ochtends vroeg te beginnen, de hele dag aan de cursus te werken en dan ‘s avonds de kindjes nog te zien en samen te spelen. Ik ben erg productief op die dagen omdat ik niet vasthang aan bepaalde afspraken.

Remote Werken

Ik kan me inbeelden dat je dit ook besprak met mensen in je omgeving. Misschien niet dat je doelbewust remote wou gaan werken, maar wel je idee om online je bedrijf op te schalen. Wat was de reactie, geloofden mensen daarin?

Nee, eigenlijk niet. Mensen zeiden: “dat gaat toch nooit in uw beroep”. En ik dacht: waarom niet? Ik wil het graag proberen. Ik vroeg aan deze mensen of ze niet in mij geloofden, maar dat was het niet. Ze waren er gewoon van overtuigd dat dit als logopedist niet kon. Ik dacht van wel, dus heb het genegeerd en gewoon gedaan.

Supergoed, want veel mensen zitten daarin vast: "in mijn beroep kan dat toch niet!". Super dus dat jij hier komt vertellen dat het wél kan in een job die minder voor de hand liggend lijkt voor remote werk.

Zeker, het was een grote stap maar ik ben nog altijd elke dag blij dat ik de stap gemaakt heb. Ik wil nog veel meer grote stappen zetten nu.

Heb je tips voor mensen die luisteren en zelf nog denken: "dat is niets voor mij", "in mijn job kan dat niet", "mensen rondom mij geloven er niet in". Wat heeft jou daarin geholpen?

  1. Wees niet bang: wat als het wél lukt?
  2. Beeld je in dat het financiële aspect onbelangrijk was: wat zou je dan willen doen? Als je je niet laat tegenhouden door de mening van anderen of door geld: wat zou je dan het liefst van al doen in de wereld?
  3. Som eens op welke kennis je hebt, waarvoor mensen naar jou komen. Misschien is dat iets om groter te maken.

Mindset is hierbij echt een heel groot aspect!

Klopt! Hoe is jouw mindset veranderd? Heb je bijvoorbeeld inspiratiebronnen?

Absoluut. De dag dat de eerste lockdown in maart 2020 werd afgekondigd, was ik naar de dokter geweest. Ik was zwanger en had bekkeninstabiliteit, ik kon niet meer gaan. Ik zat thuis, het was lockdown, maar wou wel iets doen. Ik ben niet iemand om stil te zitten.

Ik zag een live sessie van Fastforward Amy en Jessica van Antwerp Avenue. Ze spraken over het omzetten van je offline bedrijf naar een online bedrijf. Ik was geïnspireerd en begon na te denken: wat kan ik andere logopedisten, leerkrachten of ouders bijleren?

In juli schreef ik me in voor businesscoaching en daar heb ik geen spijt van. Zonder die coaching had ik niet gestaan waar ik nu sta.

Vanuit die business coaching kennen we elkaar ook! We zaten vroeger samen blijkbaar op school, maar leerden elkaar nu beter kennen door de business coaching. Ik kan dat dus ook beamen: je moet een coach kiezen waar je een klik mee voelt, maar iéts van coaching heeft sowieso enorme impact op je eigen mindset en mindset shifts. Dat is stap 1 als je iets wilt veranderen in je leven of business.

Klopt, ik heb daar spaarcentjes voor moeten gebruiken maar ik heb het meer dan terugverdiend! Door die coaching krijg ik kennis en tips rond het bedrijfsgebeuren, maar ik groei ook persoonlijk. 

Inderdaad, dus nog een goede tip: denk niet dat je het allemaal alleen moet doen. Een mindset shift is niet niets, dat gaat niet over een nacht ijs. Wees er ok mee dat je hulp zoekt.

Klopt, mijn man helpt mij bijvoorbeeld ook in veel technische zaken. We wonen sinds kort ook in een tweewoonst met mijn mama, dus zij kan ons ook regelmatig helpen. Je moet het dus zeker niet alleen doen!

En zo zie je maar dat vrijheid voor iedereen een andere invulling en betekenis heeft, en dat is helemaal ok! Wil je zelf graag nog iets toevoegen?

Ja: ik denk dat het voor iedereen mogelijk is om meer vrijheid te creëren; vrijheid in je tijd, vrijheid in je locatie, vrijheid financieel,… Ik denk dat er voor alles een oplossing is!

Als je een droom hebt, laat je niet beïnvloeden door andere mensen die zeggen ‘wees maar wat realistisch’. Je kan alles bereiken wat je wilt bereiken.

Een hele mooie boodschap om mee te eindigen. Heel erg bedankt Janne om je verhaal met ons te delen!

Zo, dit was de inhoud van mijn zesde podcast aflevering, waarin ik je alles leer over locatieonafhankelijk werken. Hopelijk weet je intussen waarom ‘jouw waarom’ zo belangrijk is. 

Inspirerend? Dan doe je me heel veel plezier met dit te delen op social media en mij te taggen!

Interessant? Deel mijn post!