fbpx
digital nomad
Picture of Shana

Shana

6x waarom remote werken wél iets voor jou is

Je weet misschien wat remote werken inhoudt, maar hebt ongetwijfeld al vaak gedacht ‘dat is niets voor mij’ of ‘met mijn job kan dat niet’. Newsflash: you’re wrong! Iedereen kan remote werken. Jij dus ook, zo lang je bereid bent om bepaalde keuzes te maken en uit je comfortzone te stappen. Onthoud: jij bent de baas van je eigen leven, niemand anders. Bij het lanceren van mijn online programma kwamen een aantal bedenkingen van mensen regelmatig terug in mijn inbox, daarom schrijf ik deze blog over waarom remote werken wel iets voor jou is.

Al overtuigd, en je wil meteen zelf aan de slag gaan en je eerste stappen zetten richting remote werken? Schrijf je dan meteen in voor het Remote Growth Programma.

1. Dat gaat niet met mijn job

Okay, en ben je ook getrouwd met je job? Als deze reden je weerhoudt van remote werken, trap je in een van de grootste valkuilen die er bestaan. Om te beginnen zijn er vaak, zelfs in je huidige job, veel meer mogelijkheden dan je zelf denkt. In het Remote Growth Programma gaan we hier veel dieper op in. En indien niet: jij bent de baas van je leven en bepaalt of je in je huidige comfortzone wilt blijven zitten, of bepaalde keuzes maakt die jou meer vrijheid geven. Zeggen dat ‘het niet kan met hoe je situatie nu is’ is een te gemakkelijke uitweg om je neer te leggen bij de situatie. Geen probleem uiteraard als je hier gelukkig van wordt, misschien is remote werken dan ook helemaal niets voor jou. Maar indien je wel meer plaatsonafhankelijk wil werken, zal je bepaalde knopen moeten doorhakken die spannend zijn of in eerste instantie oncomfortabel aanvoelen. 

2. Ik heb een lening van mijn huis

Het is een grote misvatting dat remote werken noodzakelijk gelijk staat aan je huis opzeggen en al je spullen verkopen. Er is een verschil tussen remote werken en een digital nomad zijn. Uiteraard is alles mogelijk en kan jij, als je plaatsonafhankelijk werkt, als nomad de wereld rondreizen. Maar het is geen must. Jij kan ook remote werken van op de zetel in je woonkamer, vanuit de koffiebar om de hoek of die leuke co-workingplek in de stad. No worries dus: you do you. Jij leeft het leven dat jij wilt, van waar jij wilt – meer dan dat is het eigenlijk niet. 

3. Ik heb kinderen dus kan niet ver reizen

Hier geldt eigenlijk dezelfde uitleg als hierboven: je hoeft niet te reizen om remote te werken. Dat is net het hele punt van remote werken: je werkt van waar jij wilt. Sterker nog: kinderen hebben is een perfecte reden om meer plaatsonafhankelijk te willen werken. Je hoeft niet meer van negen tot vijf op kantoor aanwezig te zijn en kan er dus vaker zijn voor je kinderen.

vrijheid

4. Ik ben geen ondernemer

Zei ik hier net al: you do you? Wel again: jij doet waar jij je goed bij voelt. Natuurlijk is het als ondernemer gemakkelijker om bepaalde keuzes te maken over waar en wanneer je werkt, maar er zijn zeker ook nadelen aan het ondernemerschap verbonden. Ook in loondienst is het perfect mogelijk om (meer) plaatsonafhankelijk te werken. Weet dat er waarschijnlijk ook nog veel tussenstappen mogelijk zijn in de grijze zone tussen waar je nu zit en volledig plaatsonafhankelijk werken. En wie weet zie jij jezelf ooit wel ondernemen, maar kan je in de jaren daar naartoe alvast stappen zetten richting remote werken.

5. Wat als het niet lukt?

But what if you don’t try? Stel jezelf even de volgende vraag: wat is mijn worst case scenario en wat is de kans dat dit worst case scenario realiteit wordt? Jij hebt op dit moment al heel wat opgebouwd in je leven, al heel wat bereikt. Natuurlijk is het spannend om daar risico’s in te nemen, maar wees ook eerlijk tegen jezelf. Het zal waarschijnlijk niet heel veel moeite kosten om terug op je huidige pad te komen indien je toekomstplannen niet zouden werken. Weinig keuzes zijn definitief: werkt het niet, dan ga je toch gewoon terug naar hoe je je leven nu leidt?

6. Remote werken is niet mijn doel

Guess what, het mijne ook niet. Hoezo niet? Het is niet rechtstreeks mijn doel om van overal te kunnen werken. Remote werken is voor mij persoonlijk – en ik denk voor jou ook – een middel om mijn doel te bereiken: meer vrijheid. Door te werken van waar ik wil, kan ik die vrijheid ervaren. Jij hebt wellicht ook een onderliggend doel aan ‘remote werken’, ook al zie je dit nu nog niet. Daarom hecht ik in het Remote Growth Programma ook veel belang aan het definiëren van dit onderliggende doel: pas als je dit kent, weet je ook hoe je dit kan bereiken en of dit via plaatsonafhankelijk werken is.

Overtuigd? Schrijf je dan meteen in voor het Remote Growth Programma! Hierin leer ik je hoe jij een locatieonafhankelijk leven voor jezelf kan opbouwen.

Nog steeds overtuigd dat remote werken niets voor jou is? Stuur me een berichtje, ik ben benieuwd om hierover met jou in gesprek te gaan bij een tas koffie (of thee, want ik ben geen koffiedrinker ;-)). 

Interessant? Deel mijn post!