fbpx
Podcast Remote Werken
Picture of Shana

Shana

#2 5 Mindset Hacks voor meer Vrijheid

Wekelijks post ik een geschreven blog van mijn podcast RoadtoRemote Show. Luister jij liever dan te lezen, bijvoorbeeld in de auto of tijdens het winkelen? Zoek dan mijn podcast ‘RoadtoRemote Show’ en luister wekelijks naar een nieuwe aflevering.

In deze tweede blog van mijn podcast (aflevering 2) heb ik het over drie zaken: onze huidige maatschappij, een aantal termen en vijf Mindset Hacks voor meer vrijheid.

Onze Maatschappij

Onze maatschappij ligt aan de basis van waarom steeds meer mensen een andere levensstijl opzoeken. Cijfers rond stress en burn-out blijven stijgen en de effecten van Corona hierop moeten nog zichtbaar worden. De oplossing zit in het tegenovergestelde van wat we massaal doen: minder werken – of althans slimmer werken – in plaats van steeds meer werken om alle balletjes in de lucht te kunnen houden. 

Het is in de huidige maatschappij niet eenvoudig om in te zetten op onze passies. Jarenlang leidt het onderwijssysteem ons door een vast stramien, waarbij vaak gefocust wordt op waar je minder goed in bent. Dat trekt zich door naar het werkleven: evaluaties focussen voornamelijk op de zaken waar je minder goed in bent. Er wordt vaak zelfs geïnvesteerd om deze ‘zwaktes’ te versterken, hoewel je er nooit een held in zal worden. Weggesmeten geld dus. Gras groeit niet door eraan te trekken, zeg ik altijd. Eens we 25 zijn, zijn we door dit systeem vervreemd van wat we écht graag doen. Het is dus helemaal niet gek dat jij terug op zoek moet gaan naar je dromen, passies en hobby’s. 

Passie

In onze maatschappij ben je ook pas succesvol als je hard werkt en rijk bent. Let me be clear: locatieonafhankelijk werken gaat niet om slapend rijk worden. Het gaat überhaupt niet om rijk worden. Het gaat om genoeg verdienen zodat jij het leven kan leiden dat je wilt.

Voorbeeld Tim Ferris: stel je verdient € 500.000 per jaar, maar moet er superlange dagen en uren voor werken, jaren aan een stuk. Iemand anders verdient € 40.000 per jaar door twee dagen werk per week. Wie ben jij liefst? Diegene met € 500.000 waar je niets mee kan doen omdat je continu aan het werk bent, of diegene met € 40.000 per jaar maar met de vrijheid in wanneer, waar en hoe te leven.

Digital NoWhat?

De wereld van locatieonafhankelijk werk is overweldigend. Gevolg: je leest heel veel, maar neemt geen actie omdat je niet weet waar te beginnen. I feel you, I was you!

Wat moet je nu weten over locatieonafhankelijk werk vooraleer je op zelfonderzoek uit kan of actie kan nemen? Een aantal belangrijke termen!

Remote werken

Remote Werken: als remote werker ben je niet gebonden aan een vaste locatie, je doet je werk van waar je wilt (en vaak ook wanneer je wilt). Als ondernemer is dit eenvoudiger, maar ook als medewerker in loondienst zijn er heel wat mogelijkheden (ook na Corona!). Andere veelgebruikte termijn zijn locatieonafhankelijk of plaatsonafhankelijk werk. 

Digital Nomad: reist en verdient intussen geld. Een digital nomad verplaatst zich al werkend over de wereld en heeft vaak geen vaste thuisbasis meer. Ze werken dus per definitie remote, omgekeerd hoeft niet noodzakelijk.

Lifestyle Design: een vorm van leven waarin je je eigen leven inricht en voor jezelf vrijheid creëert. Aanhangers van deze levensvisie worden door Tim Ferriss de New Rich genoemd. Het gaat om mensen die bewust uit de ratrace stappen door na te denken over hoe ze tijd, energie en geld willen spenderen.

Een term die in mijn podcast vaker aan bod zal komen, is passief inkomen. Zonder er al te diep op in te gaan, wil ik kort toelichten wat dit is. Zo lang je ‘uurtje factuurtje’ werkt, zit er een limiet op wat je kan verdienen doordat je tijd gelimiteerd is. Bij passief inkomen laat je je opbrengst niet meer afhangen van je (gebrek aan) tijd. Bijvoorbeeld: een online cursus kan je 10 keer verkopen, maar je kan hem ook 100 keer verkopen zonder er 10 keer zoveel tijd in te steken.

5 Mindset Hacks

Wil je aan de slag gaan? Dan is werken aan je mindset het eerste wat op je To Do lijstje staat! Ik deel graag 5 Mindset Hacks voor meer vrijheid met jou!

1. Breng in kaart volgens welke assumpties je nog leeft. Bijvoorbeeld: ik moet 5 dagen per week werken, ik moet 8 uur per dag werken, ik moet werken tot ik 70 ben om te mogen genieten,… Deze laatste gaat er al van uit dat je alle jaren ervoor iets doet waar je niet van geniet. Niets kan dat goedpraten. Vele mensen halen hun pensioen niet, en als je het wel haalt, heb je wellicht nog steeds onvoldoende geld om nog 20 jaar lang je droomleven te leiden. En als je het geld wel hebt, heb je waarschijnlijk zo hard gewerkt dat je je na een week pensioen verveelt. Je gaat dan een passie zoeken om je dagen zinvol te vullen, you might as well search for that passion right now, nee?

Remote Werken

2. Weet dat energie geen constante factor in je leven is. Je bent niet elk uur, elke dag en zelfs niet elke fase van je leven even productief en energiek. Dat is ok! Met twee kleine kinderen in huis mag je wat meer op de rem gaan staan. Als je dit regelmatig doet, zal je ook meer energie hebben in andere levensfases om dan te knallen.

3. Wacht niet op het perfecte moment om je dromen na te jagen. De omgevingsfactoren zijn nooit perfect. Als je iets ‘ooit’ wil doen, begin dan nu en stuur bij tijdens het proces. Don’t wait for te perfect moment, take the moment & make it perfect! (Deze staat trouwens op mijn bureau, ik moet mezelf er ook regelmatig nog aan herinneren dus ik help mijn mindset een beetje door hem in het zicht te zetten 😉).

Remote Werken

4. Werk aan je money mindset: relatief inkomen is belangrijker dan absoluut inkomen. Absoluut inkomen wordt enkel gemeten door geld (Mieke verdient met € 100.000 dubbel zoveel als ik met € 50.000). Relatief inkomen gebruikt twee variabelen: geld en tijd. Stel dat Mieke die €100.000 verdient door 50 werkweken van 80 uur. Ze verdient dan € 25 / uur. Ik werk voor mijn €50.000 per jaar maar 10 uur per week, en verdien dus eigenlijk € 100 / uur. Relatief gezien verdien ik dus 4x meer dan Mieke!

5. Breng je onderliggende doelen zo concreet mogelijk in kaart. Locatieonafhankelijk werken is wellicht niet jouw einddoel, het is een middel om je doel te bereiken. Ga voor jezelf na waar je écht van droomt. Wat wil jij bereiken door locatieonafhankelijk te gaan werken? Voor mij leidt dit tot vrijheid, en vrijheid betekent voor mij gelukkig zijn. Mijn onderliggende doel is dus gelukkig zijn. 

Voor deze podcast maakte ik een mindset oefening, je kan deze hier downloaden.
Je kan ook nog gratis de replay van mijn webinar bekijken voor meer informatie over assumpties. Wil jij hulp bij het opbouwen van een locatieonafhankelijk bestaan? Zet je dan op de wachtlijst voor het Remote Growth Programma!

Zo, dit was de inhoud van mijn tweede podcast aflevering, waarin ik je alles leer over locatieonafhankelijk werken. Hopelijk kan je aan de slag met de 5 Mindset Hacks voor meer Vrijheid!

Inspirerend? Dan doe je me heel veel plezier met dit te delen op social media en mij te taggen!

 

Interessant? Deel mijn post!