fbpx
Shana
Picture of Shana

Shana

Burn-out of bore-out, wat is het verschil?

Je kent dat gevoel van maandagochtendblues wel, waarbij je liever een extra uur onder je lakens blijft liggen dan naar je werk te gaan. Maar wat als die vermoeidheid en onverschilligheid zich niet alleen beperken tot maandagochtenden, en je dagelijks leven overnemen? Dat is waar de strijd tussen burn-out en bore-out begint.

Burn-out: allesoverheersende vermoeidheid

Burn-out is als een vurig monster dat je energie langzaam maar zeker verslindt. Het begint meestal met overweldigende stress, constante druk om te presteren en het gevoel dat je de controle verliest. Je raakt emotioneel uitgeput en fysiek opgebrand. Je slaapt slecht, je kunt je niet meer concentreren en je verliest je passie voor wat je doet.

Het is alsof je in een constante race zit, maar je bent uitgeput en hebt geen idee waar de finishlijn is. Burn-out kan leiden tot gezondheidsproblemen, relationele problemen en een diepe, duistere put waar het moeilijk uitkomen is.

Een burn-out is trouwens meestal niet alleen door het werk, maar wel door constant op alle gebieden in je leven over je grenzen (laten) gaan. 

Bore-out: onverschillig en gedemotiveerd

Aan de andere kant hebben we de bore-out, de stille sluipmoordenaar van werkgeluk. Een bore-out ontstaat wanneer je je verveelt, ondergestimuleerd bent en je totaal gedemotiveerd voelt in je werk. Je dagelijkse taken zijn monotoon en voorspelbaar, waardoor je jezelf afvraagt waarom je überhaupt naar je werk gaat.

In tegenstelling tot burn-out, waarbij je jezelf tot het uiterste duwt, probeert de bore-out je in een slaapstand te zetten. Je raakt gedemotiveerd en verliest je interesse in je werk. Uiteindelijk begint dit saaie en doelloze bestaan zijn tol te eisen.

Hoe herken je ze?

De tekenen van een burn-out en een bore-out zijn verschillend, maar ze delen sommige overeenkomsten. Burn-out wordt gekenmerkt door fysieke en mentale uitputting, slapeloosheid, emotionele instabiliteit en een algemeen gevoel van overweldiging. Aan de andere kant geeft een bore-out je een gevoel van verveling, onverschilligheid, gebrek aan motivatie en een totale desinteresse in je werk.

Waarom zijn ze gevaarlijk?

Zowel een burn-out als een bore-out zijn gevaarlijk om verschillende redenen. Een burn-out brengt ernstige fysieke en mentale gezondheidsproblemen met zich mee. Het kan je immuunsysteem verzwakken, je vatbaarder maken voor ziekte en je emotioneel uitgeput achterlaten. Een bore-out kan even schadelijk zijn, omdat het je levenslust kan stelen en je het gevoel geeft dat je vastzit in een eindeloze sleur.

De fysieke en mentale gevolgen zijn niet te onderschatten. Soms duurt het jaren voor je er helemaal bovenop bent, en vaak zal je nooit meer dezelfde zijn als ervoor.

Het belang van preventie bij burn-out en bore-out

Het is belangrijk om te begrijpen dat zowel een burn-out als een bore-out voorkomen kunnen worden. Het begint met bewustwording en het herkennen van de tekenen. Als je merkt dat je steeds meer stress ervaart, overweeg dan om hulp te zoeken voordat het escaleert naar een burn-out. Aan de andere kant, als je jezelf dagelijks verveelt op het werk, zoek dan manieren om je werk uitdagender te maken of overweeg een carrièreswitch.

Wat kan je preventief doen?

Het goede nieuws is dat zowel burn-out als bore-out behandelbaar zijn, maar het liefst van al laten we het niet zo ver komen. Ik geef je graag een paar tips die iedereen zou moeten inpassen in zijn leven, omdat het goed voor je is:

1. Zoek professionele hulp

Ja, ook als het (nog) niet ‘nodig’ is. Een therapeut helpt je anders naar situaties te kijken en geeft je technieken om je grenzen te bewaken. Een loopbaancoach helpt je dan weer bij het ontdekken van je talenten en kijken of die wel ten volle kunnen ontplooien. 

Voel je je overspannen en wil je actie nemen voordat het te laat is? Ga dan naar een loopbaancoach (kijk hier eens). Vermoed je dat je al in een burn-out of bore-out zit? Ga dan naar je arts of een psycholoog. Eens je weer wat mentale ruimte hebt, kan je uiteraard nog steeds naar een loopbaancoach gaan om naar je next steps te kijken, zodat je zeker voor verandering zorgt.

2. Heroverweeg je werk

Misschien is het tijd om je huidige job eens grondig onder de loep te nemen. Zijn er aspecten die je kunt veranderen om het interessanter te maken? Of misschien is het tijd voor een nieuwe uitdaging? Loopbaancoaching kan je daarin helpen.

3. Zelfzorg

Vergeet niet voor jezelf te zorgen. Dit omvat voldoende rust, gezonde voeding, beweging en tijd voor ontspanning. Een gezonde levensstijl kan wonderen verrichten. Maar onder zelfzorg valt ook mentaal voor jezelf zorgen. Grenzen bewaken, helder communiceren, verwachtingen uitspreken,… 

4. Passieprojecten

Heb je soms het gevoel dat je alleen maar werkt en naar huis gaat? Heb je daarbuiten weinig anders om naar uit te kijken? Zoek buiten je werk naar passieprojecten of hobby’s die je enthousiast maken. Denk eens terug aan wat je vroeger als kind graag deed. Als volwassene kan je ook gaan dansen, turnen, paardrijden, naar de teken- of muziekschool,… 

Wat ik vooral wil dat je meeneemt, is dat je werkgeluk binnen handbereik ligt. Ook als je worstelt met of op het randje staat van een burn-out of een bore-out. Iedereen kan werkgeluk ervaren, en als jij daar nu nog niet bent, zit je nog niet op de juiste plek voor jou. 

Een burn-out of bore-out overkomt verder prima gezonde mensen. Je bent dus niet abnormaal, er is niets mis met je en je bent niet gek,… Het overkomt mensen die verder gewoon gezond zijn omdat ze te lang in overspannenheid hebben gezeten.

Door de juiste stappen te ondernemen en te blijven streven naar evenwicht, kun je de beste versie van jezelf zijn en (werk)geluk ervaren.

Het is mijn missie om je daarbij te helpen. Hoe? Dat ontdek je hier

Interessant? Deel mijn post!