fbpx
Shana
Picture of Shana

Shana

Verschillende talenten en passies? Dan ben je misschien multipassionate!

De term multipassionate wordt steeds vaker gebruikt, vooral voor en door millennials. Multi-getalenteerd, multipotentialite, scanner, polymath, renaissance persoon en (creatieve) generalist zijn gerelateerde termen: ze worden allemaal gebruikt om mensen te beschrijven met meerdere interesses die verschillende carrièrepaden kiezen, wat regelmatig op onbegrip van de omgeving kan stuiten. In deze blog ontdek je hoe je van multipassionate zijn je sterkte maakt! 

Wanneer ben je multipassionate? 

Je voelt je verloren wanneer je naar andere mensen luistert die praten over dat ene specifieke ding waar ze naar streven, of je kan je niets saaier voorstellen dan een lange carrière in dezelfde sector. Je hebt verschillende interesses en wil niet kiezen. Dan ben je waarschijnlijk een multi-passionate! Het jongleren met verschillende petten geeft je een gevoel van voldoening. 

Als multipassionate vind je het vaak moeilijk om de vraag te beantwoorden: “wat wil je in de toekomst worden of welke specifieke carrière wil je?” Omdat je verschillende passies, hobby’s en talenten hebt die je oprecht leuk vindt en waar je meer mee wil doen. Dat maakt het moeilijk om er één te kiezen en de andere(n) op te geven. Gelukkig hoef je dat niet te doen. 

“Waarom kan ik niet gewoon kiezen?”

Al verwacht de maatschappij wel dat je één ding kiest en daar volop voor gaat. Onze samenleving is tegenwoordig gebouwd voor en rond specialisten. Mensen die zich specialiseren in één vakgebied of specifieke vaardigheid en daar een carrière omheen bouwen. Alleen word je daar als multipassionate ongelukkig van. 

Het gevolg is dat veel multipassionates last hebben van een laag zelfbeeld. Ze denken dat ze ‘dat ene ding’ moeten vinden om de rest van hun leven te doen, gecombineerd met externe druk om een versie van zichzelf te worden die zinvol is voor anderen. Je krijgt het gevoel dat je anders bent, dat er iets mis met je is en vraagt je af waarom je niet gewoon kan kiezen, zoals iedereen. 

De valkuilen van multipassionates

Als multipassionate heb je het moeilijk om focus te vinden, het gevoel veel zaken tegelijk te willen doen, en heb je vaak geen idee waar je je nu precies in wil verdiepen. Dat kan leiden tot keuzestress en zelfs je verlamd voelen. Je gaat de dingen overanalyseren waardoor je uiteindelijk niet in actie komt. 

Door de vele projecten en ideeën waar je vaak tegelijkertijd mee bezig bent, kan je je snel overweldigd voelen, met stress en vermoeidheid als gevolg. Daardoor wordt het weer lastiger om te focussen en te werken aan je doelen.

Daarnaast kan je je soms heel eenzaam voelen omdat mensen je niet altijd serieus nemen en je talenten en prestaties niet erkennen. 

Ten slotte ervaren multipassionates soms een gebrek aan stabiliteit in hun leven, omdat ze vaak van carrière of interesse veranderen waardoor ze op lange termijn zien altijd (financiële) zekerheid opbouwen. 

De sterktes van multipassionates

Gelukkig zijn er ook veel sterktes die bij multipassionate zijn horen! 

Zo ben je als multipassionate in staat om creatief te denken, want je combineert verschillende perspectieven en benaderingen. Ook je flexibiliteit en aanpassingsvermogen zijn een grote plus. Je kan daardoor goed omgaan met veranderingen en past je gemakkelijk aan aan verschillende situaties en omgevingen. 

Je hebt kennis en vaardigheden in verschillende domeinen, waardoor je in staat bent om innovatieve oplossingen te vinden voor problemen. Daarnaast heb je ook veel connecties in verschillende industrieën en domeinen, wat je helpt nieuwe kansen te vinden, zowel voor jezelf en als voor anderen.  

Als multipassionate ben je intrinsiek gemotiveerd om je interesses te verkennen en te ontwikkelen, motivatie van buitenaf heb jij niet nodig, op voorwaarde dat het iets is dat je interesseert. 😉

Verschillende passies en interesses die je drijven en motiveren, leiden tot een bevredigend en vervullend leven! 

Meer weten over multipassionate zijn?

Bekijk de geweldige TED-talk van Emilie Wapnick voor “multipotentialites”

Lees het boek ‘Tijd voor de creatieve generalist’ van Suyin Aerts Murielle Marie Ungricht.

Geven anderen je soms het gevoel dat je een ongeleid projectiel bent dat niet in staat is om lang genoeg op een idee of project te focussen om er iets succesvols van te maken? Vaak word je gevraagd om te kiezen tussen je vele interesses en dat is net waar je op vastloopt. Wat als we je vertellen dat je niet hoeft te kiezen? De tijd van enkel specialisten is voorbij. Als creatieve generalist ben je juist in staat om veel verschillende projecten, ideeën en mensen samen te brengen.

Tijd voor de creatieve generalist! toont je hoe je je eigen definitie van succes kunt bepalen, en hoe je echt met je ideeën aan de slag kunt gaan om op jouw eigen unieke wijze te ondernemen. In vijf stappen geeft het je de drang, het inzicht en de nodige hulpmiddelen om als ondernemer eindelijk te springen in een bad vol uitdagingen.

Luister de podcast met Fantina

Wil jij jezelf beter leren kennen om te kunnen kiezen voor een loopbaan die echt bij je past? Binnenkort start een nieuwe ronde van Unleash your talents, hét online traject waarmee jij jezelf en talenten leert kennen en inzetten in je voordeel.

Interessant? Deel mijn post!