fbpx
Belang van werk
Picture of Shana

Shana

Wat betekent ‘werk’ in jouw leven?

Kun jij meteen de vraag ‘wat betekent werk in jouw leven’ beantwoorden? Waarschijnlijk niet. Toch loont het zich om even bij dit onderwerp stil te staan. Neem daarom even de tijd – en pen & papier – om samen met mij te reflecteren over deze vraag. 

“Leven om te werken” of “werken om te leven”. Het zijn 2 uitdrukkingen die vaak regelrecht tegenover elkaar worden geplaatst. De vraag is hoe jij naar werk kijkt en wat het voor jou betekent. Hoe belangrijk is werk en plezier halen uit het werk voor jou?

In een tijd waar de term ‘work-life balans’ (lees hier waarom ik daar niet in geloof) te horen is, valt er heel wat te zeggen over de rol van werk in het leven. Want werk en leven hoeven echt niet lijnrecht tegenover elkaar te staan. Integendeel, als jij een job kan doen die je graag doet, zou werk één van je belangrijke levensdomeinen moeten zijn. Laat ons dan ook eens dieper reflecteren over het belang van werk in jouw leven.

Waarom werk belangrijk zou moeten zijn

We spenderen enorm veel uren aan werk. Wist je dat je elk jaar zo’n 1750 uren klopt?

Een levensdomein dat zoveel van onze tijd vraagt, is dat niet per definitie belangrijk? Of zou het dat dan niet moeten zijn? Tijd dat je van werkplezier een prioriteit maakt dus.

Laat me even uitleggen waarom werk belangrijk zou moeten zijn: 

 • Zoals ik al zei, jij spendeert wellicht meer tijd aan werk dan aan welk ander levensdomein (vrienden, hobby, kinderen,…) dan ook.
 • Werken zorgt voor geld. En dat geld heb je nu eenmaal nodig. Het is misschien niet allesbepalend, maar zeker wel belangrijk.
 • Er is een enorme spill-over van werk naar andere levensdomeinen. Ongelukkig op het werk, heeft dus altijd invloed op je algemene geluksgevoel.
 • Een job die bij je past, draagt bij tot zingeving in je leven. Je draagt op je eigen manier je steentje bij. Als je je werkdag afsluit, zou je met een voldaan gevoel moeten achterblijven.
 • In een gezonde werkomgeving ervaar je waardering, wat essentieel is voor een positief zelfbeeld. Een collega of klant die jou complimenteert, maakt je dag toch? 
 • De werkvloer is ook een ideale plek om jezelf uit te dagen. Daar kun je investeren in je persoonlijke ontwikkeling.
VIP traject
Liesje Brockley Photography

Merk jij nu dat die argumenten weerstand bij je oproepen? Dat jij het niet eens bent met wat ik zeg? 

Heb jij zoiets van: ‘werk, totaal niet belangrijk in mijn leven”? Dan betekent dat één ding.

Zit je op de juiste plek?

Als je geen waardering ervaart, geen voldoening uit je werk haalt of je niet verder kan ontwikkelen, zit jij op verkeerde werkplek. 

Iedereen is uniek, dus iedereen vindt werk om andere redenen belangrijk. Daarom raad ik je aan om even te reflecteren over jouw werk en de plaats die dat domein in jouw leven verdient (onderaan deze blog vind je een cadeautje om die reflectie eenvoudiger te maken!). 

Reflecteren
Sacha Kleinblatt

Sta even stil bij jouw takenpakket, ondersteuning, collega’s … Maar ook bij het gevoel dat de gedachte aan werk bij jou opwekt. 

Ik help je alvast op weg met een aantal reflectievragen:

 • Heb jij het gevoel naast werk voldoende tijd te hebben voor je andere levensdomeinen?
 • Als je mocht kiezen, hoeveel tijd zou je dan aan je werk spenderen? 
 • Vind jij het belangrijk om je werk met passie uit te oefenen? Waarom?
 • Of vind jij werken voor geld, zonder meer, ook oké? 
 • Welke aspecten in het leven zijn voor jou belangrijk? Denk daarbij aan familie, vrienden, gezondheid, sport, reizen, me-time, geld …

Het Levenswiel

Grote kans dat je niet alle vragen vlot kunt beantwoorden. Reflectie is the key to succes. Daarom gaan we samen een stap verder met een laagdrempelige en gratis reflectie-oefening: het levenswiel.

Deze oefening zal uitwijzen welke levensdomeinen voor jou belangrijk zijn en hoe tevreden je daar nu al over bent. Het resultaat maakt ook meteen duidelijk op welke vlakken je meer zou kunnen focussen.

Download via deze link jouw gratis levenswiel-oefening en zet een eerste stap richting werkgerelateerde zelfbewustzijn. 

Interessant? Deel mijn post!