fbpx
worklifebalans
Picture of Shana

Shana

Waarom work-life balans een mythe is

Er wordt heel wat gesproken en geschreven over Work-Life Balans. Er werden ook al heel wat onderzoeken gedaan en veel organisaties passen hun beleid aan met als doel een betere balans voor werknemers tussen werk en leven. Ik ben geen fan van de ‘Work-Life Balans’. In deze blog leg ik je uit waarom work-life balans een mythe is en welke visie ik heb op balans. Daarnaast licht ik toe hoe ik kijk naar die balans bij locatieonafhankelijk werken

Een grote uitdaging

Het vinden van een goede balans is voor velen een enorme uitdaging – en dat is wellicht nog een understatement. Zeker bij jongere generaties knelt het schoentje. Dat heeft te maken met verschillende zaken. 

Een belangrijke factor is dat onze rollen veranderden ten opzichte van vorige generaties, waar de man vaak de broodwinner was en de vrouw thuis bleef. Vandaag de dag vervullen we allemaal meerdere rollen, waarbij we alle balletjes in de lucht trachten te houden. We willen allemaal een goede collega, partner, ouder, vriend of kind zijn. Om deze rollen goed op te nemen, geloven we dat we altijd voor iedereen beschikbaar moeten zijn. Dat is moeilijk en zorgt voor stress

"Work-Life Balans"

De verwoording work-life balans doet meteen vermoeden dat werk en leven twee aparte elementen zijn die niet samen horen. Dat is waarom work-life balans een mythe is. Het is een balans met aan de ene kant van de weegschaal ‘werk’ en aan de andere kant ‘leven’. In een ideale wereld is dat echter niet zo. Werk is een onderdeel van ons leven, niet iets wat je er tegenover plaatst.

Dat werk en leven twee gescheiden werelden zijn, is een mythe waar intussen al veel onderzoek tegenin gaat. Zo wordt er nu steeds meer gesproken over ‘Work-nonwork boundary’ om de grens tussen werk en niet-werk aan te geven. Een hele mond vol, maar kort gesteld komt het erop neer dat we de grens trekken tussen werk en niet-werk in plaats van tussen werk en leven. 

work life balans

Work-nonwork fit

Vanaf nu spreken we dus van work-nonwork in plaats van work-life. De mate waarin we al dan niet graag een duidelijke grens hebben tussen werk en niet-werk, kunnen we op een continuüm plaatsen met als uitersten:

1. Een zeer strikte grens tussen werk en niet-werk;
2. Vage tot niet bestaande grens tussen werk en niet-werk.

Dit kan zowel vanuit het individu als vanuit de organisatie bekeken worden. Sommige mensen houden de grens tussen werk en niet-werk graag strikt gescheiden, anderen hebben net graag dat deze grens volledig vervaagd is. Ook organisaties kunnen op hun niveau een strikte scheiding (bijvoorbeeld door het aanhouden van strikte werkuren) of net vervaging van grenzen stimuleren in hun beleid. Waar echter nog heel weinig naar gekeken wordt, is de fit tussen beiden: komt de voorkeur van het individu overeen met het beleid van de organisatie?

Heb jij een voorkeur voor vage grenzen? Dan zal een werkgever die strikte grenzen stimuleert (bijvoorbeeld strikte werktijden) jou stress bezorgen. Heb jij graag een strikte grens tussen werk-nietwerk? Dan is het belangrijk een werkgever te vinden die deze strikte grens ook stimuleert. 

Zo zijn er organisaties die de balans voor hun werknemers proberen stimuleren door bijvoorbeeld het e-mailsysteem uit te schakelen na 18u. Dit doen ze uiteraard om medewerkers te beschermen. Voor medewerkers die net van vage grenzen houden, is dit echter absoluut niet wenselijk. Integendeel zelfs, het zal hen stress opleveren. 

 

Locatieonafhankelijk Werk

worklifebalans

En hoe zit het dan met die grenzen en balans bij locatieonafhankelijk werk? 

Als je droomt van locatieonafhankelijk werken en leven, heb je hopelijk een voorkeur voor vage grenzen. Plaats- en tijdsonafhankelijk werken brengt namelijk met zich mee dat je werkt van waar en wanneer je wilt, zo lang de output er maar tijdig ligt. 

Dat betekent dat je grenzen als remote werker vaak sterk vervagen of soms zelfs onbestaande zijn. Je hebt geen vaste werkplek meer, noch vaste werkuren. Denk maar aan hoe velen onder ons nu tijdens Corona van thuis werken en hoeveel moeilijker we het vinden om onze grenzen te bewaken. 

Natuurlijk kan je hier zelf structuur in aanbrengen en voor jezelf grenzen definiëren en bewaken, maar er is geen context (organisatie) meer die dat voor jou doet. Als jij sterk de nood voelt om die grenzen strak te bepalen en werk van niet-werk te scheiden, is het ook maar de vraag of je echt gelukkig zal worden van een locatieonafhankelijk leven. 

Conclusie

Ik legde je al uit waarom work-life balans een mythe is. Het is dus een kwestie van anders naar deze balans te gaan kijken. Start met voor jezelf uit te maken of jij houdt van:

  • Een strikte scheiding van werk en niet-werk: je houdt ervan om om 17u de deur op het werk te sluiten en niet meer aan je werk te moeten denken. Je hebt bij voorkeur niet teveel persoonlijke spullen of foto’s op je bureau staan en je plant privé afspraken enkel buiten de voor jou gangbare werkuren. Het kantoor of je werkplek dient om te werken en thuis dient voor niet-werkgerelateerde zaken. 
  • Een vage grens tussen werk en niet-werk: jij houdt ervan dat zaken door elkaar lopen. Je houdt bijvoorbeeld één agenda bij waar zowel werk als niet-werk gerelateerde afspraken en taken in staan. Je hebt een voorkeur voor een context waarin je naar de supermarkt kan tijdens de ‘werkuren’ en nadien weer verder werkt. Thuiswerken bevordert voor jou deze vage grens en kan je alleen maar toejuichen. 
Nog belangrijk om hierbij te realiseren is dat de meeste mensen zich ergens op een continuüm tussen beiden bevinden en niet in één van bovenstaande uitersten. Teken voor jezelf even een continuüm gaande van ‘zeer strikte grens’ tot ‘zeer vage grens’ en plaats jezelf ergens op dit continuüm.
 

Pas wanneer je hier zicht op hebt, weet je wat voor context een match zal zijn met jouw noden en wensen!

Meer weten?

Goede vriendin Yanne Bogaerts doctoreerde in ‘Work-nonwork boundary management fit’ en werkt momenteel als beleidsadviseur bij de VDAB. Ze deed dus zelf heel wat onderzoek naar de balans tussen werk en niet-werk en een optimale fit op dit vlak tussen werkgevers en werknemers. Haar onderzoek deed me realiseren waarom work-life balans een mythe is en dat we op een nieuwe manier naar “work-life” moeten kijken. Wil je hierover graag meer info? Neem dan zeker even contact met me op!

Wil jij ontdekken wat je talenten zijn en welke job écht bij je past? Wil jij leren welke bedrijfscultuur jou op het lijf geschreven is? Schrijf je dan in voor het Unleash your Talents traject.

Bogaerts, Y. (2020). Work-nonwork boundary management fit: the importance of perceiving congruence between preference and supplies. 

Interessant? Deel mijn post!