fbpx
Road to Grow blog
Picture of Shana

Shana

4 Redenen Waarom Jij Je Talenten Niet Kent

Ik hoor nog te vaak dat mensen zich alleen voelen. Alleen in hun stress, in hun energievretende tijdsverdeling, in hun burnout. We weten dat we met zovelen zijn, toch voel je je alleen. Waarschijnlijk ben je vervreemdt van je sterktes. Daarom verklaar ik vandaag met veel plezier de 4 redenen waarom jij je talenten niet kent.

Ik wil jou met deze blog een hart onder de riem steken. Het is normaal om even niet oké te zijn – hierover hadden we het ook al in de blog met Mindset Coach Ellen. Om even geen plezier uit je werk te halen of het gewoonweg even niet te weten.

En vooral: dat gevoel is niet jouw schuld. Jij bent niet:

  • abnormaal
  • mentaal zwak
  • te weinig ambitieus

Waar ligt de oorsprong van het probleem dan wel? Ik weet één ding zeker: deze 4 reden verklaren (mee) waarom jij je op dit moment vervreemd voelt.

1. Onaangepaste Context

Onze wereld is de afgelopen 50 jaar sterk veranderd: industriële revolutie, technologie, innovatie … The bigger, the better. 

Maar 2 factoren bleven onveranderd:

Organisaties

Organisaties functioneren nog steeds zoals een eeuw geleden: elke afdeling in een eigen cocon met eigen processen, zonder diepgaande communicatie met andere departementen.

Dat terwijl wij als klanten wel andere eisen kregen. Diensten moeten beter, sneller én meer op maat gemaakt worden. Wees even eerlijk, hoe ben je zelf als klant? 😉

De inzet op standaardisatie en massawerk binnen organisaties botst dus met de nieuwe noden van de markt en maatschappij.

Hierdoor hollen wij als medewerkers steeds de context achterna en lopen we voortdurend aan tegen de huidige systemen en processen.

Het menselijke brein

Ja, het menselijk brein evolueert, maar aan een beduidend trager tempo dan de flitsende evolutie van onze maatschappij.

Ons brein is neurologisch niet in staat om alle huidige prikkels te verwerken. Ja, dat is onderzocht dus nee, ik zeg dat niet om je te paaien. Gevolg? We ervaren een voortdurend gevoel van overweldiging.

2. Het Onderwijssysteem

Herinner je je ook nog dat leerkrachten focusten op je zwaktes? Op wat je nog beter moest doen? Op je rapport stond wellicht die 40% in het rood, vet en onderlijnd.

Nooit of zelden kregen we de kans om onze sterktes dieper te ontwikkelen, zodat we op die vlakken konden uitblinken. Nee, we leerden al vanaf jonge leeftijd te focussen op wat moeilijk ging.

We leerden op school al om onze talenten te onderdrukken en onze zwaktes naar boven te halen. Zo zijn we van onze sterktes vervreemd.

(sidenote: het is een tijdje geleden dat ik op de schoolbanken zat. Misschien (en stiekem hoop ik dat) gaat het er nu al anders aan toe, dat is mijn punt niet. Maar jij, ik, generatiegenoten zaten in een systeem zoals hierboven omschreven).

3. De Arbeidscontext

Jammer genoeg zet die trend zich door van het onderwijs naar de arbeidsmarkt. Jouw werkgever heeft misschien wel een sterk ontwikkelingsbeleid, waarbij ze willen investeren in jouw groei.

Maar wees even eerlijk: pompen ze al dat geld in de verbetering van je ontwikkelingspunten, of in het nog verder uitdiepen van je talenten? Juist ja, ik durf mijn hand in het vuur steken dat 95% zich nu in dat eerste scenario herkent. Doei geld!

Je voelt het wel al: jouw talenten staan nog steeds niet centraal.

4. Geen Idee

Door bovenstaande punten heb jij aan het einde van de rit geen idee meer wat je talenten zijn. Je voelt dat het tijd is voor verandering, maar hebt no clue waar te starten. Logisch, je bent vervreemd van je talenten door de bovengenoemde – externe – factoren. Herken je dit?

  • Je voelt je niet goed, maar ziet geen aanknopingspunten voor verandering.
  • Je wilt een switch, maar weet niet hoe je dat aanpakt.
  • Je bent bang voor financiële onzekerheid of ervaart angst voor het onbekende.

Dan hebben onze maatschappij, het onderwijssysteem en de arbeidscontext jou helaas goed te pakken gehad… Maar no worries, we kunnen dit samen ombuigen naar een sterk en positief verhaal! Maar dan moeten we eerst aan je mindset werken. Je mindset speelt een enorm grote rol in het maken van de juiste professionele keuzes.

Een mindset ombuigen is intensief en niet vanzelfsprekend. Een community vol gelijkgestemden en inspirerende verhalen helpen je al ver.

Shana RoadtoGrow

Kortom, het ligt niet aan jou als je niet gelukkig bent op je werk. Maar je mag niet bij de pakken blijven zitten. Nu je bekend bent met de 4 redenen waarom jij je talenten niet kent, is het tijd om aan de slag te gaan!

Daarom organiseer ik op 24 november 2022 om 19u30 een workshop, volledig van thuis uit te volgen én gratis. 

Ik leen jou even mijn brein vol kennis en ervaring als arbeidspsychologe. We spitten bovenstaande topics verder uit en gaan met concrete tips en oefeningen aan de slag.

Zo zet jij de eerste stap richting meer werkgeluk.

Twijfel je nog? Iedereen die live aanwezig is, krijgt van mij een cadeautje. Eentje die echt die moeite waard is, wees daar maar zeker van!


Ik wil gratis mijn talent ontdekken!

Interessant? Deel mijn post!