fbpx
Shana
Picture of Shana

Shana

5 elementen van werkgeluk

In een vorige blog gaf ik aan dat werk een belangrijk component vormt in je leven. En dat je dus maar beter die vele uren in de juiste omgeving spendeert. Want je job ‘volhouden’, hou je niet vol en vreet alleen maar kostbare energie. Als je op de juiste plaats zit, ervaar je werkgeluk en het is mijn missie om zoveel mogelijk mensen dat geluk te laten vinden en ervaren. Maar wat betekent dat nu eigenlijk? In deze blog licht ik 5 elementen van werkgeluk toe. 

Welke elementen beïnvloeden werkgeluk?

Sta eens even stil bij de vraag: ervaar jij plezier op het werk? En nee, dat betekent niet dat elke werkdag een feest hoeft te zijn. 

Maar je moet wel op een (of meerdere) vlakken voldoening uit je job halen. Op basis van mijn ervaring, definieerde ik 8 bouwstenen van werkgeluk.

  • Werkcontext
  • Mentaal Welzijn
  • Fysiek Welzijn
  • Voorwaarden
  • Taakinhoud
  • Zelfzorg
  • Werkrelaties
  • Inzetbaarheid

Ik licht in deze blog vijf van deze bouwstenen toe. Vijf factoren die voor jou van belang kunnen zijn om je op werkvlak goed in je vel te voelen. 

1. Taakinhoud

Hoe ziet jouw takenpakket eruit?  

We hebben allemaal enkele verplichtingen en taken die we liefst uitstellen. Maar het is belangrijk dat over het algemeen je takenpakket goed aansluit bij jouw interesses en sterktes. 

In een ideale wereld boeit de inhoud van je job jou en zijn je opdrachten uitdagend. Je kan dit best nagaan door jezelf af te vragen of je energie krijgt van je dagdagelijkse werk.

2. Voorwaarden

Is er een match tussen jouw (gewenste) levensstijl en wat je organisatie jou biedt? De arbeidsvoorwaarden zijn voornamelijk zaken die in je contract opgenomen zijn?  Denk bijvoorbeeld aan: 

  • Je job is compatibel met je privésituatie. 
  • De voorwaarden rond reistijd en loon zijn op jouw noden afgestemd.
  • Regelmatig thuiswerk is mogelijk.

3. De Werkcontext

Voel je een klik met jouw werkgever? Of klanten?

Je voert wellicht taken uit voor anderen. Als zelfstandige voor je klanten of  als werknemer voor je werkgever. 

Het is belangrijk om met en voor mensen te werken waar je je fijn bij voelt. Mensen wiens waarden je deelt en mensen wiens visie en dromen ook jou motiveren. Je zou je verbonden moeten voelen en trots zijn dat je hen helpt bij hun missie. 

Met andere woorden, jij past in die werkomgeving. En die werkomgeving past in jouw leven. Als er een match is tussen jouw waarden en normen en die van de organisatie, dan zit deze bouwsteen meestal goed.

4. Werkrelaties

Hoe verlopen de sociale contacten bij jou?

Een fijne werkomgeving betekent ook een goede verstandhouding met collega’s en leidinggevenden. Collega’s die elkaar helpen, leidinggevenden die luisteren naar jouw obstakels en goede raad kunnen geven en ontvangen: het zijn stuk voor stuk belangrijke elementen die je mee motiveren. 

Werkgeluk kan dus zeker ook aangedreven worden door de waardering van je omgeving en het uitblijven van conflicten.

5. Inzetbaarheid

Speel jij je talenten uit? Krijg je kansen om nieuwe talenten te ontdekken en ze effectief in te zetten in je job? Met andere woorden: heb jij het gevoel dat je goed inzetbaar bent in de organisatie?

In een ideale wereld, draagt jouw werk bij tot je persoonlijke groei. Als jij je talenten kan inzetten en het gevoel hebt dat jij jezelf verder kan ontwikkelen, dan ervaar je meer werkgeluk. 

Inzetbaarheid gaat ook over het gevoel dat je ook in de toekomst nog nuttig zal zijn voor de organisatie. In welke mate denk jij dat jouw organisatie jou en je talenten nodig heeft om concurrentieel te blijven op de markt? 

Hoe groot is jouw werkgeluk?

Deze 5 bouwstenen van werkgeluk dienen als leidraad in jouw reflectie. Het is niet de ultieme quiz waarvoor je kan slagen en die jou vertelt of je in de juiste omgeving aan de slag bent.

Haalt jouw huidige job een 2 op 5, maar zijn net die 2 elementen voor jou van levensbelang? Dan ervaar jij misschien wél veel werkgeluk. 

Scoort jouw job nu een 4 op 5, maar is dat ene ontbrekende element cruciaal voor jouw werkgeluk? Dan is jouw welzijn misschien ver te zoeken en knaagt het toch vanbinnen. 

En dat brengt mij tot een laatste, ultieme tip.

Laatste tip: Luister naar je intuïtie 

Ik liet je in deze blog vooral nadenken, zodat je tot inzicht kan komen. Zodat je beter aanvoelt of jij werkgeluk ervaart.

Maar 5 elementen kunnen dat werkgeluk niet voor jou zwart-op-wit vastleggen. Ik zou nog verschillende elementen aan het lijstje kunnen toevoegen, maar vaak zit de waarheid al in jou. Je hoeft je werkgeluk dus niet te overanalyseren. Je voelt het vaak dat er iets niet goed zit.

Maar misschien luister je op dit moment nog niet naar dat gevoel omdat: 

  • Je nog niet klaar bent om het probleem te erkennen.
  • Je (on)bewust volhoudt, omdat je geen uitweg ziet.

En dat is voorlopig nog oké. De eerste stap is luisteren naar je intuïtie en je bewust worden van je eigen gevoelens. 

Hoe je dan effectief uit je situatie loskomt, is een volgende stap. Weet dat ik voor jou klaar sta. Heb je nood aan extra begeleiding en wil je samen ontdekken welke elementen bijdragen aan jouw werkgeluk? Dan is de Werkgeluk Barometer helemaal voor jou. De Barometer brengt jouw huidige situatie aan de hand van 8 bouwstenen voor werkgeluk in kaart. Je krijgt daarbij meteen ook tips om de verschillende elementen aan te pakken. 

Interessant? Deel mijn post!