fbpx
Podcast Sacha blog
Shana

Shana

#14 Over HSP en Passies

Levensechte & eerlijke verhalen kunnen jou inspireren om nieuwe kansen te grijpen.

Daarom getuigt in elke aflevering van mijn podcastreeks ‘Rising from the ashes’ een succesvolle vrouw over haar loopbaan. Voor wie liever leest dan luistert, is hier een blogversie van de verhalen beschikbaar!

In aflevering 14 kreeg ik Sacha Kleinblatt over de vloer. We voerden een eerlijk gesprek rond passie, depressie, hulp zoeken en zelfontwikkeling. Naast haar loopbaanverhaal deelde Sacha ook enkele belangrijke inzichten. Die vind je onderaan de blog!

Quick facts over Sacha

  • Met haar camera legt Sacha de mooiste beelden vast. Haar specialiteit? personal branding-foto’s, selflove pictures en headshots.
  • Als ze niet achter haar lens staat, vertoeft deze 28-jarige boekenwurm graag in de zetel met een goed boek.
  • Sacha is ook een echte dierenvriend: is er iemand geen fan van haar golden retriever?
Sacha Kleinblatt

Depressie: een zware, maar verhelderende periode

Nadat Sacha haar kinderdroom volgde en de opleiding Dierengeneeskunde startte, voelde ze al snel dat ze hierin creativiteit mistte. Ze startte de studie Communicatiemanagement, een brede richting waarbij ze nog vele mogelijkheden had. 

Na haar studies kwam ze in een groot reclamebureau terecht als accountmanager. Maar de invulling van de job en de reclame-cultuur met het vele netwerken én de hoge tijdsdruk matchten niet met haar persoonlijkheid.

Niet enkel de jobinhoud, maar ook de cultuur van je werkomgeving en sector zijn belangrijke facetten. Als die elementen niet bij jouw persoonlijkheid aansluiten, is het wellicht beter om een andere richting in te slaan.

In de zomer van 2019 belandde Sacha in een zware depressie. Het ging al even niet goed met haar, ze is heel gevoelig aan hormonale schommelingen. Ze wou dit niet toegeven aan haar omgeving. Zo belandde ze steeds dieper tot ze in een zware depressie zat.

Haar job lag niet aan de oorzaak van de depressie, maar was wel een extra bron van stress.

Ik had het gevoel dat ik moest blijven presteren en constant productief moest zijn. Maar dat gaat gewoon niet. Zeker in die periode niet. Je ervaart doorheen de tijd verschillende cycli van energie. En niet altijd evenveel energie hebben is oké. Dat besef ik nu.

Sacha kleinblatt

Sacha trok pas aan de alarmbel toen het echt niet anders kon. Toen ze niet meer in staat was om werk te verzetten. Haar werkomgeving reageerde gelukkig begripvol. Ze verdween twee maanden van de radar om zichzelf terug te vinden en evenwicht te zoeken.

Sacha praat openhartig en eerlijk over die periode. Zo wil ze het maatschappelijk taboe doorbreken. Verhalen van anderen inspireerden haar om haar depressie aan te pakken. Én ze merkt hoe haar ervaringen nu ook anderen helpen. 

Omdat Sacha altijd was blijven fotograferen als hobby, koos ze hierin verder te gaan. Het ondernemerschap schrok haar financieel nog af, dus ze koos ervoor om in bijberoep te starten. Intussen maakte ze gebruik van progressieve tewerkstelling. Al snel boekte ze succes met haar bijberoep, waardoor ze toch de sprong waagde en ging fotograferen in hoofdberoep.

Hoorde jij al van progressieve tewerkstelling? Na een werkpauze kan je zo op een rustig tempo terug op de werkvloer integreren. Je start bijvoorbeeld parttime en geeft dan na een periode aan wanneer je klaar bent om opnieuw meer werkuren op jou te nemen.

Mijn onderneming, mijn missie

Met haar onderneming legde Sacha ook reeds een hele weg af. Ze begon met een erg breed aanbod (copywriting, grafische vormgeving, allerlei shoots). Hierdoor kon ze ontdekken waar ze echt energie van geef en steeds meer specialiseren. Ze focust nu op personal branding en studioportretten.

Ook als niet-ondernemer kan je dit toepassen. Geef jezelf de kans van zoveel mogelijk zaken te proeven, ga in de breedte ontdekken. Pas door te ‘doen’ ontdek je waar je energie van krijgt, en kan je steeds meer bewust een richting kiezen. Ik zei het eerder al over mijn eigen loopbaanverhaal: vanuit beweging kan je beter bijsturen dan vanuit stilstand. 

Intussen is Sacha een fotografe met een echte missie. Tijdens haar depressie gaven verhalen van anderen haar moed. Hier wou ze zelf iets mee doen. Met het ‘Inner Power Project’ maakt Sacha verhalen van anderen openbaar, die ze ondersteunt met krachtige foto’s. 

Daarnaast organiseert ze ook Selflove Shoots. Hiermee stimuleert ze vrouwen om zichzelf te vieren zoals ze nu zijn. We staan vaak enkel voor de lens bij grote gebeurtenissen, zoals een huwelijk of geboorte. Of wanneer we ‘eindelijk die 10 kilo kwijt zijn’. Perfectie bereiken we voor onszelf nooit, dus waarom niet onszelf, als work in progress, in de kijker zetten?

Sacha Kleinblatt

Moet iedereen dan een duidelijke missie hebben en daar zijn beroep van maken? Volgens Sacha niet. 

Ik geloof dat iedereen talenten heeft en dat je best inzet op het ontwikkelen van die talenten. Maar je hoeft hier niet je beroep van te maken. Het ondernemerschap (met al wat daarbij komt kijken), is misschien helemaal niets voor jou. Als jij energie krijgt van ‘s avonds te breien, mag dat ook een hobby blijven. Sommige mensen zijn ook multipassionate en struggelen daarmee. Ze willen vanalles proberen zonder één passie of missie te vinden. Ook dat is helemaal oké.

Veel mensen herkennen zich in het multipassionate gegeven, we hadden het er in een eerdere podcast ook met Fantina al over.

Wat brengt de toekomst?

Sacha bereikte dit punt in haar leven door mee te deinen op de stroom en te zien waar ze uitkwam. Daarom weet ze ook niet precies wat de toekomst zal brengen.

Mijn ervaringen leren mij dat onze energie onze belangrijkste bron is. Het is dus van levensbelang om met jezelf in te tunen. Voel je dat je batterijen op zijn? Neem dan tijd om ze terug op te laden. Ook als ondernemer! Gun jezelf tijd, anders loop je vroeg of laat tegen de muur.

Sacha Kleinblatt

Het is een misvatting dat mensen met een burn-out hun werk niet graag doen. Vaak zijn het net diegene die vol passie hun job uitvoeren, die tegen de lamp lopen. Daarover hadden we het ook al in de podcast met Els. Het is dan heel moeilijk om de signalen te herkennen, want je werkt gewoon ook heel graag.

Sacha waarschuwt daarbij ook voor people pleasen.

Als kind leren we al dat we schouderklopjes krijgen als we iets goed doen. Dat gevoel van waardering is verslavend. Soms is het moeilijk niet te ver te gaan in het pleasen van klanten, collega’s, je baas. Zo kom je ook in situaties terecht die veel energie vragen.

Heb je even nood aan een moment voor jezelf? Durf dan even tijd te nemen.

Neem een coach onder de arm

Dat investeren in jezelf belangrijk is, is geen geheim. Het kwam al vaker uit de podcasts naar voren (lees bijvoorbeeld hier de blog van Ellen of van Fantina). Ook Sacha geeft dit mee als tip.

Als je in de knoop zit, zoek je beter uit waar je probleem ligt. En het is volledig oké om daar professionele hulp bij te zoeken.

Soms duurt het even om te erkennen waar je blokkades zitten. Zo nam Sacha pas na jaren een coach onder de arm om aan de slag te gaan met haar hoogsensitiviteit.

Externe hulp kan je een spiegel voorhouden die je confronteert, maar ook begeleidt in het omgaan met je blokkades.

Maar als particulier investeren in een coach is toch een grote stap? We investeren gemakkelijk in die nieuwe camera of een nieuw paar schoenen. Of we tellen veel geld neer voor die mooie reis. Helemaal ok, maar waarom dan niet investeren in een gelukkige loopbaan? 

We spenderen zoveel tijd aan werk, zou het dan niet logisch moeten zijn dat we hierin investeren? Download hier een gratis oefening om na te gaan wat werk voor jou betekent naast andere belangrijke levensdomeinen.

Sacha helpt zichzelf met de gedachte:

Ik mag mezelf dit kleedje of deze ring gunnen. Ik zal er op lange termijn ook gelukkig van worden. Het is een herinnering aan dit moment. Ook op niet-materialistisch vlak mag je jezelf gerust een opleiding of cursus gunnen, ook als je daar niet professioneel mee aan de slag gaat.

Sacha Kleinblatt

Ik hoor vaak dat een werkgever kansen tot zelfontplooiing moet organiseren. Maar wees je ervan bewust dat jij nog altijd de eerste verantwoordelijkheid draagt. Wil je jezelf verder ontwikkelen en groeien? Neem dan zelf de touwtjes in handen. Wacht niet op een ander.

4 levenslessen van Sacha

  • Het ondernemerschap is voor veel mensen aanlokkelijk, maar alles heeft zijn voor- en nadelen. In loondienst weet je wat op je rekening staat op het einde van de maand. Dat is ook wat waard.
  • Blijf dicht bij jezelf. Zeker als je keuzes maakt of zoekende bent. Werk vanuit je eigen energie.
  • Het is volledig oké om even niet oké te zijn. Ook professionele hulp nodig hebben, betekent niet dat er iets mis is met jou. 
  • Hecht niet teveel waarde aan de ‘Instagram Perfect Life Pictures’. Die online representatie schept een vertekend beeld van de realiteit. Ook bij die mensen is het niet altijd rozengeur en maneschijn. 

 

En mocht je vragen hebben rond hormonale depressie dan helpt Sacha graag. Je mag haar altijd een berichtje sturen!

Aan de slag!

Ben jij na dit gesprek ook geïnspireerd? Wil jij ontdekken wat jouw talenten zijn? Zie je het zitten om eindelijk te investeren in jezelf? 

Dan heb ik een laagdrempelige optie voor jou! Koop nu voor maar 27 euro mijn loopbaan reflectie sheets aan en ga meteen aan de slag! Via een eenvoudige reflectie-oefeningen focussen we op jouw talenten en mogelijkheden.

Interessant? Deel mijn post!